Direktlänk till inlägg 16 januari 2010
Det är nu du skall börja äta din semla varje tisdag.
I år så infaller semmeldagen den 16/2,
fast många startar tidigare afärerna har ju redan börjat
och sälja.
I Sverige har vi firat fettisdagen inte bara med semlor,
på en del platser i landet förekom det upptåg av olika slag.
I Norrland var fettisdagen i början av 1900-talet
en av årets största festdagar och kunde jämföras med julafton.
Barnen fick ledigt ifrån skolan för att åka skidor och kälke,
man kalasade på fettisdagsbulle och knäck.
På en del orter klädde man ut sig till fettisdagsgubbar
en sed som fortfarande finns kvar i Alfta i Hälsingland.
Svensken äter i genomsnitt fyra till fem semlor per år
och till detta går det åt tonvis med mandelmassa
och tusentalsliter med vispgrädde.
Visste du att semla kommer från simili ordet för vetemjöl på latin.
Ett recept på de traditionella semlorna som är vanligast.
Väldigt goda och relativt enkla att göra.
Ca 10 stycken normalstora semlor.
Ugnen ska vara på 225 grader.
75 gram smör
2,5 dl mjölk
50 gram jäst för söta degar
0,5 dl socker
1 tsk kardemumma (stött eller mald)
7-8 dl vetemjöl eller vetemjöl special
0,5 tsk salt
1 ägg
200 g mandelmassa (eller 1,5 dl sötmandel och 1,5 dl socker)
1 dl mjölk
inkråm från semlorna
3 dl vispgrädde
florsocker
Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan mjölken och värm
den till 37 grader (fingervarmt).
Smula sönder jästen i en bunke och tillsätt lite av degspadet
och rör ut jästen i degspadet.
Rör ner resten av degspadet, sockret, saltet,
kardemumman, ägg och nästan allt mjöl.
Arbeta ihop hela degen till en smidig deg gärna i en hushållsmaskin.
Degen ska vara blank och släppa kanterna lätt.
Låt degen jäsa under bakduk i buken i ca 30 minuter.
Värm ugnen till 225 grader.
Ta ur degen på en mjölnad yta och knåda degen smidig.
Rulla en lång rulle av degen och skär sedan upp den i lagomt antal bullar. Rulla de till runda bullar och lägg de på en bakpappersförsedd plåt.
Låt de jäsa till sin dubbla storlek vilket tar ca 30 minuter.
Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter och låt de
sedan kallan på galler under en bakduk.
Skär eller klipp av ett lock på varje bulle.
Det finns många olika sätt att ta av locket på,
vissa gillar trekantiga lock, andra fyrkantiga eller runda.
Det är helt efter eget tycke.
Ta ut lite av inkråmet från varje bulle och lägg ner i en skål.
Blanda inkråmet väl med riven mandelmassa och mjölken
så att det blir en ganska lös smet.
Lägg sedan ner mandemasse-blandningen i bullarna.
Vispa grädden ganska hårt med lite lite socker och spritsa ut
grädden på bullarna fint.
Lägg på locket och sikta lite florsocker över varje bulle strax innan servering.
Njut av väldigt goda semlor.
Ett litet tips: Eftersom barn inte så förtjust i mandelmassa och
även att det innehåller nötter som inte få förekomma på
förskolorna, så kan man lägga i blåbärsylt istället.
Eller någon annan sylt givetvis.
Chokladsemlor har en chokladkräm istället för mandelmassa
och har lite kakao i bulldegen dessutom.
Det här receptet kalljäser bullarna vilket gör att det ta lite längre tid
att jäsa jämfört med vanliga bullar. Blir ca 14 stycken.
Ugnen ska vara på ca 250 grader.
25 gram jäst för söta degar
3 dl kall mjölk
100 gram smör
1 ägg
0,75 dl kakao
0,5 strösocker
0,5 tsk salt
1 tsk kardemumma (mald eller stött)
10 dl vetemjöl
100 gram smör
1 dl kaffe
6,5 dl florsocker
1 dl kakao
1,5 msk strösocker
4 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
florsocker till garnering
Smula ner jästen i en bunke och rör ner mjölken till all jäst har löst sig.
Rör ner smöret i bitar, ägg, kakao, socker, kardemumma,
salt och nästan alla vetemjöl.
Arbeta degen smidig tills den är blank och släpper kanterna.
Låta degen jäsa under bakduk i ca 2 timmar.
Arbeta ut degen på en mjölad arbetsyta och knåda den smidig.
Dela degen i ca 14 lika stora bitar och forma de till runda bullar.
Lägg de på en plåt med bakplåtspapper och täck med en bakduk.
Låt de jäsa i 40 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
Pensla bullarna med uppvispat ägg precis innan gräddning
och låt det gräddas i mitten av ugnen i ca 12 minuter.
Bullarna ska sedan kallna på galler under en bakduk.
Gör fyllningen genom att smälta smöret tillsammans med kaffet i
en kastrull och låt det sedan svalna till ca 37 grader.
Sikta ner kakaon och florsockret och rör om tills smeten blir jämn.
Blanda i strösockret och låt smeten sedan svalna i ett kylskåp.
Vispa grädden ganska hårt tillsammans med vaniljsockret.
Skär av toppen på semlan i en fin figur.
Spritsa eller klicka ut chokladsmeten på semlan och därefter grädden.
Lägg tillbaka locken och pudra med siktat florsocker strax innan servering.
Njut av en god chokladsemla.
Hej! Jag får mycket frågor om jag kan skicka material till er. Det gjorde jag förut innan jag öppnade facebookgruppen mariaslekrum. Nu skickar jag inget material över mail utan man får gå in i gruppen och hämta. Ni som inte har fb bl...
Hej på er alla! Nu var det ett tag sen, varit väldigt mycket denna vår, så därför har det blivit lite på bloggen och i gruppen mariaslekrum. Men ska börja lite smått med att göra lite material och i sommar ska jag göra mer. Det är mån...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 |
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|